Razstava keramike – Jana Šepec

Jana Šepec – razstava keramike

Postojnčanka Jana Šepec že desetletja dolgo ustvarja najrazličnejše izdelke oziroma ročna dela, ki jih je veselje pogledati, se z njimi družiti in jih uporabljati. Je velika ljubiteljica vsega lepega, vztrajna in prizadevna raziskovalka nemirnega duha. Njenim ročnim spretnostim, idejni svežini in širini ni konca, vedoželjnost jo žene vedno v nove izzive in aktivnosti, v razna področja izražanja. Še en dokaz več, kako je človek praktično celo življenje in tudi v pokoju lahko dejaven, s tem vsestransko povezan in zadovoljen. V zadnjem obdobju je njena velika strast keramika oziroma ustvarjanje v glini.

 Avtorica skuša ves čas slediti raznim izobraževalnim vsebinam (tudi prek spletnih strani), obiskuje delavnice, sejme, občasno tudi kak tečaj, butične trgovine z oblikovanjem in ročnimi deli, predvsem pa veliko časa namenja lastni poti spoznavanja in odkrivanja novih možnosti. Kot je poudarila se ji sproti odpirajo nova obzorja, saj skozi ustvarjalni proces spreminja sebe in prostor okoli sebe – od ideje do dejanja. Z njim biva, raste, spoznava, išče sporoča, se uči in potuje iz neznanega v znano in tako ves čas širi svoj kreativni svet. Spominja se, da je že v otroštvu veliko naučila od mame, rada je pletla in si sama izdelala igrače.

 V mladih letih jo je pritegnila narava in domiselno aranžiranje s cvetjem in vsem, kar je nabirala in našla na svojih poteh. Nastajali so venčki in posebni dekorativni aranžmaji iz naravnih materialov, ki jih je oblikovala za različne namembnosti in priložnosti. Potem jo je pritegnilo tkanje. Kupila si je statve in tkala različne unikatne izdelke, šale, slamnate podstavke … Pravzaprav se je takrat s tem preživljala, ker je ostala brez zaposlitve. Hobi tkanja, pletenja in šivanja je torej postal nekako njen poklic. Potem jo je močno pritegnilo polstenje (mikana naravna merino volna, ki jo obdelujemo z vročo in mrzlo vodo). V tej tehniki je vrsto let nastajala velika in pestra kolekcija raznih ličnih copat, ogrlic, torbic, oblačil za otroke in drugih izdelkov. Kot ustvarjalka se je pridružila domačemu društvu Lokalc, v okviru katerega je imela lani tudi delavnico polstenja.

 V zadnjem letu in pol pa je njeno največje veselje ustvarjanje v glini oziroma oblikovanje keramike. Za začetek je obiskala študijski krožek oblikovanja gline v okviru Jezikovne šole Athena in začela s preprostimi predmeti. Kaj kmalu je njena zbirka najrazličnejših uporabnih in lično izoblikovanih izdelkov postala dokaj obsežna in privlačna že na prvi pogled. V njih je z občutkom združila sodobnost in tradicijo, preprostost in prefinjenost, prvobitnost stare lončenine z eleganco, kar se odlikuje v lepo izpeljanih formah, toplini in značilno poslikanih površinah (razne posode, sklede, krožniki, pekači, skodelice, čajniki …) V tem času sodeluje v projektu Zgodbe rok in krajev, kjer se v okviru LAS med Snežnikom in Nanosom pridružuje rokodelcem iz postojnske, pivške in ilirskobistriške občine.

 Jana Šepec je velika občudovalka umetnosti in ljubiteljska avtorica s široko paleto kreativnosti. Njena keramična dela (pod imenom Nana Jana Pottery) odlikuje domiselnost, prefinjenost form, raznolika struktura površin in nasploh estetska izoblikovanost. Kot je poudarila, glino in keramiko raziskuje z velikim entuziazmom in željo po novih znanjih. Ravno v tem času jo precej okupira področje glaziranja, oziroma zahtevnejše tehnike uporabe različnih glazur.

V juliju je pripravila samostojno razstavo svojih izdelkov v naši knjižnici.

 

info

nana.jana.si

jana.cebela@gmail.com, 041 869 698